Pages Menu
Categories Menu

Posted in wevelgemse

Over treinen en bussen in Wevelgem

Over treinen en bussen in Wevelgem

Wat heb ik vandaag geleerd over het openbaar vervoer in Wevelgem?

Op de roadshow van de NMBS in Brugge, heb ik met aandacht geluisterd naar de vele aangekondigde wijzigingen. De nieuwe vervoersregeling is gebaseerd op de gegevens die voortvloeien uit de verkoop van abonnementen en tickets en de potentie in onze regio en gaat van start in december 2014.

Ik heb één ding genoteerd, namelijk de wijziging voor Wevelgem :).

  • De huidige IC trein rijdt in de toekomst niet meer naar Brussel, maar wel naar Gent en Antwerpen
  • Voor wie naar Brussel moet, zijn er vanaf eind dit jaar, tijdens de piekuren, wel nog rechtstreekse verbindingen voorzien (via Gent). Tijdens de daluren zijn er overstapmogelijkheden in Gent-Sint-Pieters (op 14 minuten).

We hopen dat dit voor onze inwoners geen problemen met zich meebrengt. Van zodra er meer details bekend zijn, geven we dit zeker door.

Wat de bus betreft, hadden we een constructief gesprek met de De Lijn medewerkers. Hieronder vind je de resultaten van ons overleg.

  1. In februari heeft De Lijn gedurende één week de opstappers aan alle Wevelgemse haltes geteld. We wilden dit weten om te zien of we de halte-infrastructuur konden optimaliseren en dus extra schuilhuisjes plaatsen waar er veel opstappers zijn. Wel, wat blijkt, Wevelgem is op dat vlak een goede leerling, want waar mogelijk en noodzakelijk staan er schuilhuisjes. Enkel het onderhoud van de schuilhuisjes kan beter, dus daar maken we zeker werk van.
  2. De basismobiliteit is voor 85% van ons grondgebied gegarandeerd. Dit betekent dat de meeste inwoners op respectabele afstand een halte vinden. Maar 85% is geen 100%, dus dit nemen we zeker mee naar de evaluatie van eind dit jaar.
  3. We weten dat we op dit moment geen rechtstreekse bus hebben van Wevelgem naar Gullegem en omgekeerd. Men kan vanuit Gullegem wel in Wevelgem geraken via Moorsele, maar voor sommige mensen is dit niet handig omdat er geen halte is in de omgeving van de woning. Deze vraag nemen we ook mee in het onderzoek waarvan sprake. Voor deze evaluatie vertrekken we enerzijds van de vragen die leven bij de inwoners, en anderzijds van de behoefte naar een bus in bepaalde gebieden. Ook met toekomstige ontwikkelingen houden we rekening. Dit moet ons begin volgend jaar een volledig beeld geven van wat we de komende jaren kunnen verwachten van de bus.
  4. De bushalte in het centrum van Wevelgem, aan de Okay, creëert een gevaarlijke situatie voor fietsers. De Lijn en de gemeente zijn van oordeel dat we de halte beter verplaatsen. We nemen hiervoor contact met de wegbeheerder, Agentschap Wegen en Verkeer, aangezien enkel zij hiervoor stappen kunnen zetten. We hopen dit snel te kunnen oplossen!

Tot daar de update.

Voor al je vragen over mobiliteit in de gemeente, één adres: mobiliteit@wevelgem.be. Of aarzel niet ook mij aan te spreken.

Post een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.