Pages Menu
Categories Menu

Posted in wevelgemse

Plannen, plannen, plannen.

Plannen, plannen, plannen.

En dan ben je bezig met je tweede legislatuur als schepen. En dan slaag je er nog niet meteen in om het eerste jaar “grote” zaken te realiseren. Maar met nieuwe bevoegdheden is dat meestal zo. Zeker een jaar inwerken, om dan volop gas te kunnen geven.

Het is niet dat we niets gedaan hebben. We hebben heel wat kleinere meldingen verwerkt op het vlak van mobiliteit, de studie over de N8 min of meer gefinaliseerd, 2 fietsfondsdossiers (Wittemolenstraat & Bissegemstraat) verder afgewerkt, een nieuwe mobiliteitsraad samengesteld, meegeschreven aan het beleidsplan, mobiliteitsadviezen gegeven voor o.a. nieuwe winkels en ik heb de diensten, waaronder de politie, veel beter leren kennen.

En dan zijn er waarschijnlijk een pak mensen die zich afvragen wat we de rest van de dagen gedaan hebben. Gepland, beste mensen, veel gepland. En op vandaag zijn we nog aan het plannen.

Want zonder cijfers en objectieve vaststellingen kan ik moeilijk plannen.

Er zijn drie belangrijke thema’s voor Wevelgem waar we de komende maanden verder op ingaan.

  1. Parkeren in de gemeente blijft gratis. Maar we willen een goede rotatie in de centra en bij de winkels. Hiervoor gaan we midden maart aan het tellen. Hoe druk bezet is een parking? Hoe lang blijven de auto’s staan? Hoe wordt parkeren in de gemeente gepercipieerd? Met die gegevens gaan we aan de slag om tegen het einde van dit jaar een duidelijke visie te hebben op het parkeerbeleid.
  2. Fietsen in de gemeente is niet het meest aangename. Nochtans hebben we heel wat fervente fietsers. Maar de voorbije jaren, ook mede door de opbouw van de gemeente,  stond de fietser niet altijd op de eerste plaats. Er is dus een heuse inhaalbeweging nodig. En dit willen we niet ondoordacht doen. Dus ook daarvoor zijn we ons aan het informeren, willen we goede voorbeelden bezoeken, brengen we de bestaande infrastructuur in kaart, enz. Deze wilde en minder wilde ideeën moeten resulteren in een heus fietsplan. En met dit plan gaan we op zoek naar ambassadeurs… ik voel een deal groeien met de vrienden van W-Evilghem Fixed ;).
  3. De doorstroming in Wevelgem. Een moeilijk geval. Op heel onverwachte momenten, en op de vaste momenten zoals zaterdag. En wat loopt er nu precies fout? Geen idee. Als je het vraagt aan de wegbeheerder van de N8, het Vlaamse Gewest, dan weten ze het ook niet. Te veel wagens, obstakels, of is het toch het complexe lichtencomplex? Ewel, ik weet het ook niet. Dus ook dit gaan we grondig bekijken. Met slangen op de grond om het aantal bewegingen te tellen, en met een 10-tal mensen die ons rijgedrag op het kruispunt in detail gaan bekijken. In de hoop dat we daaruit de nodige conclusies kunnen trekken. Moeten we de lichtenregeling aanpassen, of zijn er toch andere oorzaken? Ik ben benieuwd, en ik vermoed dat jullie dat ook zijn.

Zo veel plannen. Ik word er licht euforisch van. Er staat nog zo veel te gebeuren. Gelukkig hebben we nog een jaar of 5. En we denken even niet aan het jaartje dat al voorbij is ;).

Post een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.