Pages Menu
Categories Menu

Posted in politica

Respect voor jonge ambassadeurs

Respect voor jonge ambassadeurs

Soms ben ik, van bij het eerste contact, helemaal gecharmeerd door het engagement van jonge mensen. Gisteren was zo’n moment.

Eva en Marijn hadden mij al een mailtje gestuurd. Met de boodschap dat ze mij graag zouden spreken tijdens het congres. En zo geschiedde. Ik was nog maar binnen in het Concertgebouw in Brugge, of ik liep Eva al tegen het lijf. Of ze 2 minuten van mijn tijd mochten hebben… Maar natuurlijk. Luisteren is toch de essentie van het bestaan als politicus (voor sommigen toch…). En zo vroegen Eva en Marijn mij of ik hun ‘plegde’ (voor mij een nieuw woord trouwens) wilde tekenen.

Niets tekenen zonder te lezen, leerde ik van mijn moeder. Gelukkig kreeg ik de tekst van de ONE VOTE 2014 campagne op voorhand. Marijn en Eva zijn 2 jonge ambassadeurs (in totaal zijn er 140) van ONE , een wereldwijde vrijwilligersorganisatie, mede opgericht door Bono en gesteund door meer dan 3 miljoen leden. Met hun organisatie voeren ze campagne tegen extreme armoede in de wereld. Extreme armoede werd de voorbije 20 jaar gehalveerd, en kan bijna volledig uitgeroeid worden tegen 2030. Of dit doel wordt gehaald ligt in onze handen.

De EU is de grootste hulpverstrekker ter wereld: meer dan de helft van het geld voor hulp aan arme landen is afkomstig van de EU en de EU-landen. Ontwikkelingsbeleid is meer dan zorgen voor schoon drinkwater en goede wegen, hoe belangrijk dat ook is. De EU probeert ook de ontwikkeling te stimuleren door haar markten open te stellen voor producten uit arme landen en die landen aan te moedigen onderling meer handel te drijven.

Maar het kan altijd beter. We moeten vooral slimmer omgaan met de centen die we ter beschikking stellen. Investeren in landbouw bijvoorbeeld, is in bepaalde gebieden tot 10 keer effectiever dan andere investeringen. Maar ook de toegang tot de gezondheidszorg en energie zijn noodzakelijk.

Heel nobel en mooi allemaal. Hiervoor opgeroepen worden door 2 enthousiaste Vlaamse jongeren, doet heel veel plezier. Leve de jongeren, leve de vrijwilligers, leve diegenen die zich willen engageren voor een beter leven en een betere samenleving.

Mijn stem hebben jullie, Eva en Marijn :).

Post een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.